HomeNaaicaféCursussenWorkshopsOp maat@rt de NaaifabriekStamtafelContact

@rt de naaifabriek presenteert
thom van dijk

Tom van Dijk

Thom van Dijk exposeert van 13 mei tot 14 juli in de Naaifabriek.
Opening: zaterdag 13 mei om 16.00 uur

Thom van Dijk is in 2015 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Thom is geïnteresseerd in de destructieve en domme eigenschappen van de moderne mens. Gewoontes en gedachtegangen die destructief zijn voor onszelf en onze omgeving, zoals koppigheid, verslaving en consumptiegedrag. Door psychologische mechanismen zoals, conformation bias en self-justification, rechtvaardigt de mens zijn eigen percepties en overtuigingen, zelfs als deze botsen met feiten. De onvermijdelijke overtuiging dat de werkelijkheid is zoals men haar ervaart heet naïeve realiteit. In zijn schilderijen probeert Thom deze naïeve realiteit bloot te leggen en een verbeelding te maken van een ware innerlijke zelf waarin onze destructieve eigenschappen zichtbaar worden. De gedachtegangen van mensen worden weergegeven. Het gaat om figuratieve schilderijen waarin personages, objecten en plekken een haast cartooneske en fictieve vorm hebben, maar plastisch genoeg zijn om de toeschouwer te confronteren. Net zoals de naïeve realiteit fictief is, maar als echt wordt ervaren.


Samen met Naaifabriek eigenaresse Hennie Wagenaar heeft organisator Henk Logman (Art-Ort) een formule bedacht om op kleine schaal een aantal keer per jaar een expositie te houden voor startende (jonge) kunstenaars.

Er zijn veel goede kunstenaars in Nederland en het is belangrijk dat dat jonge talent een podium krijgt om hun werk te laten zien. De kunstenaars moeten actief meedoen en denken aan de expositie. Zelf de uitnodiging maken, het openingsfeestje regelen, prijslijsten maken en de expositie inrichten" Op die manier hopen we dat de kunstenaars ervaring opdoen over hoe ze hun werk kunnen presenteren en wat er komt kijken bij het organiseren van een tentoonstelling. Voor de Naaifabriek is het een leuke aankleding van de ruimte. Hennie: "Ik vind het heel bijzonder dat er af en toe kunstwerken hangen in mijn naaicafé en er komen hier genoeg mensen die van kunst houden. Kunnen ze én hun eigen kleding maken én genieten van het mooie werk!

 


 

@RT DE NAAIFABRIEK is
een project van ART-ORT in samenwerking met De Naaifabriek.